Qualcomm onthult Snapdragon AR2-SoC voor AR-brillen

Qualcomm heeft een nieuwe SoC toegevoegd aan de mixedrealitychipreeks van het bedrijf: de Snapdragon AR2. De AR2 is ontworpen voor dunne en lichte AR-brillen. De SoC bestaat uit drie chips, waaronder een AR-processor, een coprocessor en een WiFi 7-chip.

Na de Snapdragon XR1, XR2 en XR2+, is er nu dus de AR2-SoC die gebaseerd is op een 4nm-proces. De productnaam kan wat verwarrend zijn, aangezien de XR-SoC’s ook gebruikt worden voor augmentedrealitytoepassingen. De AR2 is echter specifiek ontworpen voor dunne, lichtgewicht AR-brillen, terwijl de XR1-SoC’s geschikt zijn voor elk soort headset, of het nu VR, MR of AR is.

De AR2-SoC ondersteunt tot negen camera’s en sensoren. Ook ruimtelijke tracking en handtracking behoren tot de mogelijkheden. Volgens Qualcomm zorgt de AR2 voor de helft minder stroomverbruik en 2,5 keer de AI-prestaties van de Snapdragon XR2-SoC die onder meer in de Meta Quest 2 te vinden is. Verder is ook de printplaat veertig procent kleiner, waardoor de SoC makkelijker in de brilpoot past.

Qualcomm AR2 Gen 1
(Afbeelding: Qualcomm)

Qualcomm en Niantic

Daarnaast werd bekend dat Qualcomm samenwerkt met Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic aan een AR-bril die op de Snapdragon AR2-SoC draait. Andere fabrikanten die gebruik zullen maken van de AR2 zijn onder meer Lenovo, LG, Nreal, Pico, Oppo, Tencent, Xiaomi en Sharp. Van Apple en Meta wordt verwacht dat zij hun eigen SoC’s zullen ontwikkelen voor hun aankomende AR-brillen. Eerder kondigden Meta en Qualcomm wel een langdurige samenwerking aan, maar dit is enkel voor bepaalde mixedrealityheadsets.

| Lees ook: Lynx R1-headset verschijnt iets later dan gepland

Virtual Universe kan een commissie ontvangen wanneer je via links op deze website koopt.