Meta aangeklaagd door VR-bedrijf met dezelfde naam

Het Amerikaanse bedrijf MetaX klaagt Facebook-moederbedrijf Meta aan. De techgigant zou met zijn naamsverandering ‘inbreuk maken op het intellectuele eigendom van MetaX’. In oktober vorig jaar veranderde Facebook zijn bedrijfsnaam naar Meta, om meer in te spelen op de toekomst van de metaverse.

Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat MetaX al in 2010 werd opgericht en de merknaam Meta voerde. De naam van Facebook wijzigde pas in 2021 naar Meta. MetaX specialiseert zich in ‘experimentele en immersieve technologieën’ waarbij ook gebruik wordt gemaakt van AR en VR. Volgens het bedrijf is de nieuwe naamvoering van het Facebook-moederbedrijf verwarrend voor potentiële klanten.

Toxische link gelegd

Het bedrijf vindt dat het schade ondervindt van de naamswijziging. “Consumenten denken waarschijnlijk onterecht dat onze goederen en diensten door Facebook gemaakt worden. Daarom wordt er een link gelegd tussen ons en de toxiciteit die onlosmakelijk aan Facebook verbonden is”, stelt MetaX.

De aanklager geeft aan dat er in de afgelopen maanden is geprobeerd om te onderhandelen met het moederbedrijf van Facebook. Er komt een rechtszaak omdat de onderhandelingen niets opleverden voor het veel kleinere MetaX. Uit de rechtbankdocumenten blijkt overigens dat het Facebook-moederbedrijf al voor de naamsverandering moet hebben afgeweten van het bestaan van MetaX.

Schadevergoeding

MetaX wil met de rechtszaak voor elkaar krijgen dat de techgigant stopt met het voeren van de naam Meta bij producten en diensten die overeenkomen met die van MetaX. Daarnaast hoopt het bedrijf een schadevergoeding binnen te slepen. De bedrijfsvoering van de twee bedrijven lijkt op het eerste oog met elkaar overeen te komen, aangezien beide Meta’s zich richten op immersieve ervaringen, waar zowel VR, AR als de metaverse onder vallen.

Normaal gesproken is het niet toegestaan om dezelfde handelsnaam te gebruiken, tenzij de producten of diensten die bedrijven leveren genoeg van elkaar verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een allesreiniger met de naam Ajax, maar ook een bedrijf dat beveiligingsapparatuur maakt heet Ajax Systems. Het is daarnaast ook de naam van de Amsterdamse profvoetbalclub. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak plaatsvindt.