Google werkt aan nieuwe AR-bril

Google werkt aan een nieuwe AR-bril. Prototypes daarvan worden in augustus op kleine schaal getest. De techgigant wil zo onderzoeken ‘hoe augmented reality consumenten in het dagelijks leven kan helpen’. De prototypes zijn voorzien van camera’s en microfoons die informatie verzamelen.

De afgelopen tijd heeft Google de prototypes getest in een laboratoriumomgeving. Vanaf volgende maand worden de prototypes in de echte wereld getest. “Terwijl we ervaringen zoals AR-navigatie ontwikkelen, zal het ons helpen rekening te houden met factoren zoals het weer en drukke kruispunten”, schrijft Google op zijn blog. Volgens de techgigant is dat moeilijk of zelfs onmogelijk om volledig binnenshuis te creëren.

Prototypes met beperkingen

Hoewel de prototypes over microfoons en camera’s beschikken, zullen deze beperkingen hebben. De prototypes kunnen bijvoorbeeld geen foto’s maken of video’s opnemen. De beeldgegevens worden wel gebruikt om ervaringen te realiseren, zoals het vertalen van het menu of het tonen van de route naar een nabijgelegen cafés.

Google Glass

In 2012 introduceerde Google zijn eerste AR-bril, de Google Glass. Er is alleen een bètaversie van verschenen. Er was zo weinig interesse voor de Google Glass, dat de bril in 2015 uit de verkoop werd gehaald. In 2020 stopte Google ook met de ondersteuning. Later kondigde het bedrijf ook de Glass Enterprise Edition 2 aan, dat enkel is gericht op bedrijven. Deze is nog wel verkrijgbaar.