VR wordt steeds vaker ingezet door bedrijven en ook consumenten komen er vaker mee in aanraking. Hoewel de toekomst niet te voorspellen is, lijkt het om een groeimarkt te gaan. Als je wil beleggen in VR, welke opties heb je dan? Dit zijn een aantal aandelen en een ETF waarmee je in VR kunt investeren.
Als je wil beleggen in VR, dan doe je dat logischerwijs via aandelen in bedrijven die iets met virtual reality doen. Door te investeren in de onderstaande aandelen of ETF, investeer je (voor een deel) in VR. Bedenk wel dat investeren in virtual reality, augmented reality en de metaverse de nodige risico’s met zich mee kan brengen.
Alphabet
Alphabet is het moederbedrijf van techgigant Google. Door Alphabet-aandelen te kopen, investeer je in het hele bedrijf, en niet alleen in het VR/AR-gedeelte. Google werkt al jarenlang aan VR en AR, kijk maar naar de Google Glass die in 2013 verscheen. Later introduceerde het bedrijf de Google Cardboard, waarmee het makkelijker was om je smartphone in te zetten als VR-bril. Omdat het gros van de smartphones op Android draait, is de kans groot dat Google een grote speler wordt in de VR-markt.
Apple
Er gaan al langere tijd geruchten rond over een AR/VR-bril van Apple. Vooralsnog heeft het bedrijf er nog niets over naar buiten gebracht, maar Apple wil wel handelsmerken vastleggen met de naam ‘Reality’ erin. In de aanvragen wordt gesproken over een implementatie met VR en AR. Ook Meta-ceo Mark Zuckerberg denkt dat Apple een geduchte concurrent wordt als het om de metaverse gaat.
Roblox
Roblox is gigantisch populair onder kinderen en kan best wel eens een grote speler in de metaverse gaan worden. Het bedrijf biedt gratis tools waarmee eigen games gemaakt kunnen worden, waaronder in VR. Daarnaast draait Roblox vooral om sociale interacties.
Meta
Facebook heeft niet voor niets de naam van het moederbedrijf veranderd in Meta. De techgigant zet volop in op de metaverse, mede door de overname van Oculus (die naam zal je echter nog weinig tegenkomen). Momenteel is Meta bezig met de uitrol van Horizon Worlds naar zoveel mogelijk landen. Beleg je in Meta, dan investeer je ook in Facebook, Instagram en WhatsApp.
Microsoft
Hoewel er voor de Xbox-console geen VR-bril is uitgebracht, zet Microsoft wel degelijk in op VR. Het bedrijf richt zich niet echt op consumenten, maar juist op bedrijven. Zo heeft Microsoft de HoloLens op de markt gebracht. Het bedrijf werkt zelfs samen met Amerikaanse militairen om een speciale HoloLens te maken waarmee soldaten kunnen trainen.
Qualcomm
Qualcomm maakt chipsets voor sommige VR-headsets, bijvoorbeeld voor de Meta Quest 2. Naar verluidt komt er een aangepaste Snapdragon XR2 Gen 1-chipset naar de aankomende Meta Quest Pro. Meta en Qualcomm hebben bovendien toegezegd dat ze de komende jaren nog nauw blijven samenwerken.
Sony
In 2016 bracht Sony zijn eerste PSVR-headset uit voor de PS4-console. De opvolger voor de PS5, de PSVR2, is inmiddels onderweg en wordt in 2023 verwacht. Naast VR-hardware heeft Sony ook studio’s die VR-games maken, zoals Horizon: Call of the Mountain. Sony zet dus vol in op virtual reality. Naast VR investeer je met een aandeel van Sony trouwens ook in andere segmenten, zoals smartphones en televisies.
Unity
Unity is een game-engine en maakt het voor ontwikkelaars dus mogelijk om videogames te maken. Unity maakt ook als het ware de architectuur voor de metaverse. Dit deed het bedrijf onder meer voor bekende AR-games zoals Pokémon GO.
Roundhill Ball Metaverse ETF
Deze thema-ETF richt zich op de metaverse. Er zitten ongeveer 43 aandelen in het mandje. De grootste weging betreft aandelen van Roblox, Apple, Unity, Nvidia, Microsoft, Meta, Amazon en Snap. Je kunt met deze ETF, die onder meer verkrijgbaar is via DEGIRO, dus in meerdere metaverse-aandelen tegelijk investeren. Deze ETF heeft echter wel een hoog risicoprofiel en kent een relatief hoge jaarlijkse fee van 0,59 procent.
De informatie in dit artikel is geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel daarvan verliezen.