Apple onthult VR-bril: dit moet je weten over de Apple Vision Pro

De langverwachte VR-bril van Apple is uit de doeken gedaan tijdens zijn eigen ontwikkelaarsconferentie WWDC op 5 juni 2023. Het is voor het eerst sinds de introductie van de Apple Watch in 2014 dat Apple een compleet nieuw apparaat onthult. De virtualrealityheadset van het bedrijf krijgt een prijskaartje van 3.500 dollar. We vertellen je alles wat je moet weten over de Apple Vision Pro.

De Apple Vision Pro heeft misschien veel weg van een skibril, maar niets is minder waar. De VR-bril van aluminium schermt je volledig af van de buitenwereld. Tijdens het dragen van de headset blijven je ogen zichtbaar voor andere personen in de ruimte. Door Apple wordt dit EyeVision genoemd. Dankzij de aanwezigheid van irisherkenning kan de VR-bril bovendien ontgrendeld worden als je hem op je hoofd zet.

| De Vision Pro is in Nederland te koop bij Bol.com (partner).

Twaalf camera’s aan zowel de binnen- als buitenkant

Daarnaast zijn er maar liefst twaalf camera’s geplaatst op de binnen- en buitenzijde van de headset. De camera’s aan de binnenzijde herkennen de gezichtsuitdrukkingen van de gebruiker, zodat de expressie kan worden overgezet op een virtuele avatar. Ook is er sprake van eyetracking, waardoor de headset weet waar je naar kijkt. De camera’s aan de buitenkant van de VR-bril maken het mogelijk om de omgeving te zien via passtrough. Door middel van een Digital Crown (bekend van de Apple Watch en AirPods Max) kan tussen de VR- en AR-modus geschakeld worden.

Apple Vision Pro apps
(Beeld: Apple)

Nieuw besturingssysteem visionOS

Met de komst van de nieuwe VR-bril introduceert Apple ook het nieuwe bijbehorende besturingsysteem visionOS. Het OS maakt onder meer gebruik van spatial computing en heeft een 3D-interface. De headset is te bedienen door middel van gebaren.

Daarnaast is het mogelijk om de slimme assistent Siri op te roepen om te navigeren. Gebruikers kunnen bovendien aan de slag met verschillende bekende apps van het techbedrijf, zoals Safari, Foto’s, Mail, Berichten, FaceTime, Pages, Keynote, Apple Arcade en Apple TV+.

Verder is het mogelijk om het scherm van je Mac(Book) weer te geven in de Apple Vision Pro. Je kunt bovendien andere apparatuur toevoegen, zoals het Magic Keyboard, de Magic Mouse of AirPods (inclusief ondersteuning voor ruimtelijke audio).

M2-soc en R1-chip

Onder de motorkap van de VR-bril van Apple is een M2-soc te vinden, die ook gebruikt wordt in onder meer de nieuwe MacBook Air 15″. Daarnaast is er een nieuwe R1-chip aanwezig die bedoeld is om de sensor-input te verwerken. De accu van de Apple Vision Pro bevindt zich niet op de headset zelf, maar is om je heup te dragen. Dit zorgt ervoor dat er minder gewicht op je hoofd terecht komt, wat het prettiger moet maken om de VR-bril gedurende een langere tijd te gebruiken.

Apple Vision Pro binnenkant
(Beeld: Apple)

Twee 4K-displays met 90Hz-beeldverversing

De Apple Vision Pro beschikt over twee 90Hz-schermen. Volgens Apple wordt er ‘meestal’ gebruikgemaakt van deze beeldverversing, maar is er ook een speciale 96Hz-modus voor het afspelen van video’s die 24 frames per seconde tonen. Het gaat om twee 4K-OLED-displays.

Apple Vision Pro: prijs en beschikbaarheid

De Apple Vision Pro is niet bepaald goedkoop te noemen. De VR-bril van Apple krijgt een adviesprijs van 3.500 dollar en verschijnt ergens in 2024 in de Verenigde Staten. De Europese prijzen zijn vooralsnog niet bekend. Ook is het niet duidelijk op welke termijn de VR-headset naar Nederland komt.

| Lees ook: Wat is virtual reality eigenlijk?