Facebook-account niet langer vereist voor VR-headset Meta Quest

Vanaf deze maand is een Facebook-account niet langer vereist om in te loggen op Meta’s VR-headsets, voorheen bekend onder de naam Oculus. In plaats daarvan kunnen gebruikers zich aanmelden met een Meta-account, dat losstaat van Facebook.

Volgens Meta zijn Meta-accounts geen onderdeel van een sociaal medium, maar het is wel mogelijk om het account te koppelen aan Facebook of Instagram. Het Meta-account zelf is bedoeld om in te loggen op VR-apparaten van het bedrijf. Ook kunnen aangeschafte apps worden ingezien en beheerd.

Meta Horizon-profiel

Vervolgens moet er ter vervanging van het Oculus-profiel wel een Meta Horizon-profiel worden aangemaakt. Dit is wel een sociaal medium, namelijk voor de metaverse. Hierin is in te stellen hoe het personage van de gebruiker eruitziet voor anderen. Het Meta Horizon-profiel is af te schermen voor onbkenden.

Gebruikers dienen bij het creëren van een Meta-account wel gegevens in te vullen, waaronder naam, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum en betalingsgegevens. Volgens Meta is deze data niet openbaar in te zien.

In 2020 maakte Meta, dat toen nog Facebook heette, het gebruik van een Facebook-account verplicht bij het gebruiken van Oculus-headsets. Sinds de naamsverandering van Facebook naar Meta staat ook de Oculus Quest nu bekend als de Meta Quest. Onlangs verhoogde Meta de prijzen van de Quest 2. Naar eigen zeggen doet het bedrijf dit vanwege de oplopende kosten van onderdelen en de verzending ervan.