Gelekte CAD-bestanden tonen mogelijk ontwerp Meta Quest 3

Het ontwerp van de Meta Quest 3 is te zien op gelekte CAD-bestanden die analist Brad Lynch deelt op zijn YouTube-kanaal SadleyItsBradley. Op de afbeeldingen is te zien hoe de VR-bril er mogelijk uit komt te zien. Het is echter niet bekend of het om een recent of gedateerd ontwerp gaat.

De Meta Quest 3 heeft mogelijk de codenaam Stinson en moet in 2023 verschijnen. Hoewel het mogelijk is dat het om verouderde beelden gaat, tonen ze volgens Lynch een min of meer het definitieve ontwerp, al zou er nog het een en ander kunnen veranderen voor de lancering van de VR-headset.

Lynch stelt dat de Meta Quest 3 over twee zwart-wit-camera’s, twee RGB-camera’s en een dieptesensor beschikt. Daarnaast zou er eenzelfde passtrough van hoge kwaliteit mogelijk moeten zijn zoals in de aankomende Meta Quest Pro. Met passthrough kun je de omgeving zien terwijl je de VR-bril draagt. Aan de zijkant zitten nog twee camera’s voor de ruimtelijke tracking van de headset zelf.

Zwaarder dan concurrentie?

De CAD-bestanden tonen aan dat de Meta Quest 3 gebruikmaakt van pancake-lenzen. Hierdoor zou de headset iets smaller zijn dan zijn voorganger. Er wordt nog altijd een stoffen hoofdband geleverd, zo blijkt uit de beelden. Omdat de batterij in de behuizing geïnstalleerd wordt, zal de VR-bril waarschijnlijk zwaarder zijn aan de voorkant dan de Meta Quest Pro en de recent aangekondigde Pico 4. Daarnaast blijkt uit de CAD-afbeeldingen dat er een USB-C-poort aanwezig is, alsook een koptelefoonaansluiting.

Focus op mixed reality

Interessant genoeg zijn er geen sensoren voor oogtracking en gezichtstracking aanwezig, terwijl dat volgens ceo Mark Zuckerberg erg belangrijke features zijn. Hij vertelde laatst in de podcast van Joe Rogan dat je avatar kan lachen, fronsen en knipogen wanneer je dit als gebruiker zelf ook doet. Je uitdrukking wordt dankzij de trackingsmethodes dus ‘realtime’ vertaald naar je avatar.

Meta zou met de Quest 3 mogelijk dus meer de focus leggen op mixed reality in plaats van sociale interacties. Het is mogelijk dat het bedrijf de verschillen tussen de Quest 3 en Quest Pro wil vergroten om de enorme prijs van die laatste beter te kunnen rechtvaardigen.

Mogelijke specificaties Meta Quest 3

Volgens de bronnen van Lynch krijgt de Meta Quest 3 twee LC-displays, waar de Meta Quest 2 er maar één heeft. De afstand tussen de lenzen is af te stellen door middel van een draaiknop. De drie contactpunten aan de onderkant van de bril suggereren dat de VR-bril ook een laadstation ondersteunt.

Naar verluidt maakt de Meta Quest 3 gebruik van een geheel nieuwe system-on-a-chip: de Snapdragon XR2 Gen 2. Deze zou betere prestaties moeten bieden ten opzichte van de Meta Quest 2, die op de XR2 Gen 1 draait. Dat is een afgeleide processor van de Snapdragon 865 voor smartphones die geoptimaliseerd is voor augmented en virtual reality. Volgens Lynch heeft een duurdere variant van de Quest 3 maximaal 512GB aan opslag en maximaal 12GB aan RAM-geheugen.