Heb je een VR-bril nodig voor de metaverse?

Wie aan de metaverse denkt, ziet waarschijnlijk al snel een persoon met een VR-bril voor zich. Heb je eigen wel een VR-headset nodig als je de metaverse wil ervaren? Of het nodig is om geld neer te leggen voor een dure VR-bril leggen we je uit in dit artikel.

De metaverse is een relatief nieuw begrip. Hoewel je al snel denkt dat je een VR-bril nodig hebt om in deze digitale wereld rond te struinen, is niets minder waar. De term ‘metaverse’ verwijst namelijk naar een collectieve virtuele ruimte. Die ruimte beperkt zich echter niet tot VR en AR, maar kan ook bereikt worden via smartphones, tablets, pc’s en gameconsoles.

Metaverse ontdekken zonder VR-bril

Er bestaan verschillende metaverseplatforms die (ook) via het web toegankelijk zijn. Een gameplatform zoals Roblox kan bijvoorbeeld worden gezien als een metaverse. Roblox is zowel toegankelijk met een VR-bril (Quest 2 en Quest Pro), als via Android, iPhone, pc en Xbox-consoles. Gebruikers kunnen zelf games maken en games van andere gebruikers ontdekken. Er zijn naast amateurs ook professionele ontwikkelaars op het platform actief.

| Ook interessant: De Meta Quest 2 is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Naast iets als Roblox kun je ook denken aan platforms als Decentraland en The Sandbox. Deze maken gebruik van de Ethereum-blockchain. Spelers kunnen geld verdienen en uitgeven door middel van NFT’s (non-fungible tokens). In de metaverseplatforms bevatten een marktplaats voor items en andere digitale assets zoals een stuk ‘land’ in de metaverse. Om digitale spullen te kopen en te verkopen heb je een cryptowallet nodig.

Decentraland is een metaverse die je zonder VR-bril kunt betreden
Een VR-bril is voor deze metaverse niet nodig. (Bron: Decentraland)

Andere bekende metaverseplatforms zijn Horizon Worlds, VRChat en Rec Room. Momenteel is er nog geen webversie van Horizon Worlds beschikbaar, maar Meta heeft al enige tijd geleden bekendgemaakt hier wel aan te werken. VRChat en Rec Room zijn wel zonder VR-bril toegankelijk. VRChat is namelijk naast de Quest-platforms beschikbaar via Steam en Rec Room is behalve op VR-platforms ook te spelen op smartphones en consoles.

| Lees ook: Waar blijft de VR-bril voor de Xbox Series X?