Horizon Worlds op je smartphone: alles wat je moet weten

Meta start met een gesloten bèta voor zijn metaverseplatform Horizon Worlds op smartphones en webbrowsers. Nu steeds minder mensen het platform gebruiken, lijkt het Facebook-moederbedrijf op deze manier meer gebruikers naar het platform te willen trekken. We vertellen je alles over Horizon Worlds op je smartphone en of je het in Nederland kunt gebruiken.

Aanvankelijk zou er begin 2022 al een smartphoneversie van Horizon Worlds verschijnen. Door technische problemen ging dat niet door en besloot Meta om de app volledig opnieuw te maken. Hoewel er nog geen sprake is van een app, lijkt de publieke release van de smartphoneversie van het platform in elk geval een stuk dichterbij.

Kan ik met Horizon Worlds op mijn smartphone aan de slag?

De smartphoneversie van Horizon Worlds is momenteel niet voor iedereen toegankelijk. Enkele gebruikers zijn op een wachtlijst geplaatst om de mobiele versie van het platform uit te proberen. Momenteel is er nog geen app beschikbaar.

Alles verloopt dus via de browser. Gebruikers met toegang kunnen naar horizon.meta.com surfen om het platform te gebruiken. Meta zelf raadt aan om Google Chrome of Safari te gebruiken als browser. Op een pc mag dat ook Microsoft Edge zijn. Firefox wordt naar eigen zeggen nog niet ondersteund.

Horizon Worlds
Het metaverseplatform in VR, want zonder benen. (Bron: Meta)

Daarnaast is het goed om te weten dat de gesloten bèta van Horizon Worlds momenteel niet beschikbaar is voor gebruikers in Nederland. Als je jezelf op de wachtlijst probeert te plaatsen, krijg je de melding dat jouw regio geblokkeerd is. Dat is ook niet zo gek, want de VR-versie van het metaverseplatform is ook nog niet beschikbaar in ons land.

Alleen in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en IJsland kunnen gebruikers momenteel met Horizon Worlds aan de slag. Het is niet geheel duidelijk waarom Meta het platform nog niet breder heeft uitgerold. In de tussentijd heeft het gebruiken van een VPN om de regioblokkade te omzeilen volgens Meta weinig zin.

| Ook interessant: De Meta Quest 2 is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Waarom brengt Meta een versie uit voor smartphones en browsers?

Horizon Worlds verliest nog altijd aan populariteit. Het aantal maandelijkse gebruikers neemt af en ook krijgt het metaverseplaftorm de nodige kritiek over zich heen. Om meer gebruikers naar het platform te trekken verlaagde Meta in februari van dit jaar de minimumleeftijd van zijn visie op de metaverse van 18 naar 13.

De verlaging van de minimumleeftijd en het uitbrengen van een smartphone- en browserversie van het platform, maken Horizon Worlds beschikbaar voor een groter publiek. Niet alleen omdat gebruikers van meer leeftijden ermee aan de slag kunnen, maar ook omdat een VR-bril niet langer een vereiste is.

Niet alle content is overigens beschikbaar voor mobiel en web. Daarnaast is er een ander verschil: op beelden van een gebruiker die toegang heeft tot de browserversie van het metaverseplatform is namelijk te zien dat avatars over benen beschikken. Dat is iets waar VR-gebruikers al langere tijd om vragen.

| Lees ook: Zo zet je jouw Meta Quest 2 terug naar de fabrieksinstellingen