Kolonisten van Catan is vanaf volgend jaar in AR te spelen

Catan is één van de bekendste bordspellen ter wereld. De start-up Tilt Five heeft aangekondigd dat het werkt aan een augmentedrealityversie van het bordspel. Catan – Tilt Five AR verschijnt in de lente van 2023. De AR-game is zowel online als in je woonkamer te spelen en bevat ook een singleplayeroptie.

Catan is in augmented reality te spelen door middel van de AR-bril van Tilt Five, een retroreflecterend spelbord en een speciale controller: de Tilt Five Wand. De game is online te spelen met bekenden en onbekenden, maar ook in je huiskamer met vrienden of familieleden. Daarnaast is er de optie voor een solosessie tegen de AI als tegenstander.

Bordspellen in AR en VR

Catan is al in virtual reality te spelen op SteamVR en de Meta Quest 2. Bovendien is Catan niet het enige bordspel dat in VR of AR te spelen is (of zal zijn). Zo bracht Ubisoft in 2016 de VR-multiplayergame Werewolves Within uit. Daarnaast is Demeo uit 2021 een populaire VR-game gebaseerd op Dungeons & Dragons. Volgend jaar verschijnt ook de VR-titel All On Board, waarin meerdere bordspellen centraal staan.

Prijzig bordspel

De AR-ervaring van Tilt Five is echter niet goedkoop. Sets met de AR-bril, controller en andere benodigdheden zijn momenteel verkrijgbaar als pre-order. Voor één set vraagt het bedrijf 359 dollar. Wanneer je twee sets tegelijk koopt ben je 659 dollar kwijt.