Meta kondigt Meta Quest Pro aan voor 1.800 euro

Meta heeft tijdens het Meta Connect-evenement zijn nieuwe high-end XR-headset aangekondigd die draait op de chipset Snapdragon XR2+. De Meta Quest Pro krijgt een prijskaartje van 1.800 euro en is vanaf 25 oktober verkrijgbaar. De XR-bril is wel al vooruit te bestellen.

Met de Meta Quest Pro richt het moederbedrijf van Facebook zich op bedrijven en professionals, met een adviesprijs van 1.800 euro. Het is dan ook geen typische VR-headset, maar eerder een mixedrealityheadset. Daarentegen legt de Meta Quest 2 de focus met zijn lagere prijskaartje wat meer op de casual gebruiker, die vooral geïnteresseerd is in games en entertainment in virtual reality.

Meta Quest Pro: specificaties

Op het gebied van specificaties overtreft de Meta Quest Pro de Quest 2 onder andere dankzij 12GB RAM-geheugen en een nieuwe chipset van Qualcomm: de Snapdragon XR2+. Deze moet vijftig procent betere prestaties bieden ten opzichte van de XR2-chipset in de Quest 2. Verder is er geen 128GB-versie meer beschikbaar, maar beschikt de XR-headset over 256GB.

Daarnaast beschikt de nieuwe XR-headset van Meta over nieuwe functies zoals oogtracking en gezichtstracking. Met de Quest Pro is het door deze trackingsopties mogelijk om je emoties te vertalen naar je avatar. De toekomstige, nog niet aangekondigde, Meta Quest 3 beschikt naar verluidt niet over deze functies. De PSVR2-bril van Sony die volgend jaar verschijnt zou weer wel oogtracking toevoegen.

Meta Quest Pro
(Afbeelding: Meta)

Daarnaast is er nu ook passtrough in kleur, waar dit bij de Quest 2 nog zwart-wit was. Dit moet immersievere AR- en MR-ervaringen bieden. De nieuwe XR-bril gaat er echter niet op alle vlakken op vooruit. De accu van de Quest Pro gaat ongeveer 1,5 tot 2 uur mee, terwijl de Quest 2 het tussen de twee en drie uur volhoudt. Met de Elite Strap met geïntegreerde accu moet dit nog wat langer zijn.

De XR-bril maakt gebruik van twee LCD-displays met een resolutie van 1.800 x 1.920 pixels per oog. Op papier is dat gelijk aan de Quest 2, maar volgens Meta moet de Pro-versie voor 75 procent meer contrast zorgen. De Meta Quest Pro is ‘geoptimaliseerd voor 90Hz’, maar het is niet duidelijk of 120Hz ook tot de mogelijkheden behoort, zoals bij de Quest 2 wel het geval is. Binnenkort wordt 120Hz zelfs de standaard instelling op die VR-bril.