Meta mag VR-bedrijf Within niet overnemen van Amerikaanse marktwaakhond

Als het aan de Amerikaanse marktwaakhond FTC ligt, mag Meta de VR-studio Within niet overnemen. In oktober 2021 kondigde het moederbedrijf van Facebook de overname van Within en diens fitnessapp Supernatural al aan. De FTC vindt dat de overname Meta’s positie in de markt teveel versterkt.

De FTC verzoekt de rechtbank om de deal voorlopig tegen te houden, zodat een formele klacht kan worden ingediend. De overname van Within zou ‘ertoe leiden dat er monopolie ontstaat op de markt van VR-fitnessapps’. Bovendien ziet de FTC overeenkomsten met andere bedrijven die Meta eerder overnam. De techgigant is onder andere eigenaar van Beat Saber-ontwikkelaar Beat Games en de makers van Lone Echo II en Echo Combat: Ready At Dawn.

Volledige metaverse

De overname van Within zou de concurrentie wegnemen. “In plaats van concurreren door middel van een eigen VR-fitnessapp heeft Meta besloten een illegale overname voor te stellen”, is te lezen in de aanvraag. De marktwaakhond wil dan ook voorkomen dat Meta ‘de volledige metaverse in handen krijgt’. Volgens de FTC is dat namelijk het ‘ultieme doel’ van Meta.

Prijsverhoging

Eerder deze week maakte Meta bekend dat het de prijzen van de Meta Quest 2 verhoogt. Het gaat om zowel de VR-headset als accessoires voor het apparaat. De Quest 2 wordt 100 dollar duurder. Volgens Meta is de prijsverhoging noodzakelijk vanwege de toenemende maak- en verzendkosten.