Meta Quest 3 is officieel onthuld: dit moet je weten over de mixedrealitybril

Tijdens het Meta Connect-evenement heeft het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp de Meta Quest 3 officieel aangekondigd. De headset ondersteunt toepassingen voor zowel virtual reality als augmented reality. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de nieuwe XR-bril van Meta.

Meta Quest 3: prijs en beschikbaarheid

De Meta Quest 3-headset verschijnt op 10 oktober en is ook vooruit te bestellen. De XR-bril krijgt een prijskaartje vanaf 550 euro. Daarvoor krijg je de 128GB-versie van de bril. Er is ook een 512GB-uitvoering van de Quest 3. Deze kost 700 euro.

Tijdelijk biedt Meta een actie aan waarin je de game Asgard’s Wrath 2 en een proefabonnement van zes maanden op Meta Quest+ cadeau krijgt bij aankoop van een Quest 3. Het Meta Quest+-abonnement krijg je alleen cadeau bij aanschaf van het 512GB-model, voor Asgard’s Wrath 2 maakt het niet uit welke versie je koopt. De aanbieding loopt tot 27 januari 2024.

| Je koopt de Meta Quest 3 onder andere bij Coolblue

Specs van de Meta Quest 3 op een rij

Releasedatum10 oktober 2023
Prijs550 euro (128GB), 700 euro (512GB)
ProcessorQualcomm Snapdragon XR2 Gen 2
RAM8GB
Opslag128GB, 512GB
Scherm4K+ Infinite Display
Resolutie2.064 x 2.208 pixels per oog
Gezichtsveld110 graden horizontaal, 96 graden verticaal
Beeldverversing90Hz of 120Hz
Passtrough (kleur)2x RGB-camera (18PPD)
Gewicht515 gram
BatterijduurMax. 2,9 uur
OogtrackingNee
ConnectiviteitWi-Fi 6E, Bluetooth 5.2

Design

Hoewel het design van de Meta Quest 3 nog veel wegheeft van de Quest 2, zijn er een paar zichtbare veranderingen. Zo is de AR/VR-bril dankzij de pancake-lenzen 40 procent slanker dan zijn voorganger en zitten er aan de voorzijde van de headset nu drie pilvormige RGB-camera’s en een dieptesensor.

Er zitten daarnaast zes camerasensoren op de Quest 3. Hierdoor kan de headset voortaan automatisch je speelruimte scannen om de grens te bepalen. Zo kan je sneller aan de slag met je mixedrealityervaring.

De Quest 3 beschikt daarnaast over een vernieuwd wiel om de lensafstand aan te passen om deze nauwkeuriger af te stemmen met je pupilafstand. Brildragers hoeven boven dien niet langer een speciale inzet.

Ook de controllers hebben een opfrisbeurt gekregen. De Touch Plus-controllers moeten ergonomischer zijn. Ze beschikken over TruTouch-haptiek, wat lijkt op de trilfunctie van de PlayStation VR2. Dit moet voor een realistischere en meeslependere ervaring zorgen.

De Quest 3 beschikt over Direct Touch-handtracking. Helaas is er geen oogtracking aanwezig. Er is daardoor geen sprake van foveated rendering. Hierbij wordt het beeld scherpgesteld waar de gebruiker naar kijkt. Deze functie is wel aanwezig op de PlayStation VR2, de Meta Quest Pro en de Pimax Crystal.

Verder wordt er een standaard zachte hoofdband (of strap) meegeleverd die te verstellen is. Meta biedt ook een harde hoofdband aan. Deze is apart verkrijgbaar. Er is ook een variant met extra accu te koop.

Meta Quest 3-lenzen
Pancake-lenzen zorgen voor een slankere headset (Bron: Meta)

Scherm

De Quest 3 heeft twee lcd-displays met een resolutie van 2.064 x 2.208 pixels per oog. Bij de Quest 2 lag de resolutie nog op 1.832 x 1.920 pixels per oog. Dit moet de resolutie volgens Meta bijna 30 procent beter maken dan in zijn vorige headset. Meta maakt gebruik van pancake-lenzen, wat een kleinere behuizing mogelijk maakt. De beeldverversing bedraagt 90 of 120Hz. Het is de bedoeling dat de headset via een update uiteindelijk 144Hz krijgt.

In virtual reality is er sprake van 25PPD (pixels per graad van het gezichtsveld), in mixed reality is dat 18PPD. De VR-modus is dus iets scherper dan de MR-modus. Dat komt waarschijnlijk door de full-color-passthrough, waarbij beelden van de werkelijkheid gemengd worden met de virtuele wereld. Voor de passtrough in kleur wordt gebruikgemaakt van twee RGB-camera’s.

Chipset en accuduur

Onder de motorkap van de Meta Quest 3 bevind zich een Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2. Deze soc heeft twee keer de grafische kracht van de XR2 uit zijn voorganger. De headset beschikt over 8GB intern geheugen, ten opzichte van 6GB in de Quest 2 en 12GB in de Quest Pro. Daarnaast is er ondersteuning voor Wi-Fi 6E.

De accuduur van de Quest 3 is niet veranderd ten opzicht van de Quest 2. Gemiddeld gaat de accu mixedrealitybril 2,2 uur mee. Bij mediagebruik kan dit oplopen tot maximaal 2,9 uur. Binnen twee uur moet de headset weer volledig opgeladen zijn door middel van de meegeleverde 18W-lader.

Chipset in de Meta Quest 3
Voorzien van Snapdragon XR2 Gen 2-soc (Bron: Meta)

Audio

Ook de speakers van de Quest 3 hebben een boost gekregen. Zo moet het audiobereik nu 40 procent luider zijn dan bij de Quest 2. Ook is er ondersteuning voor ruimtelijke 3D-audio met verbeterde zuiverheid en bas. Daarnaast is er een 3,5mm-aansluiting aanwezig als je liever een koptelefoon wil gebruiken tijdens je VR-avonturen.

| De Meta Quest 3 is verkrijgbaar bij webshops zoals Coolblue

Games en apps

Als je een Meta Quest 3 in huis haalt, kan je ook alle games uit de Quest 2-bibliotheek spelen. Verder komen er dit jaar nog meer dan honderd nieuwe en geüpgradede apps uit voor de nieuwe generatie. Daarnaast is de headset te koppelen aan een Windows-pc door middel van een Link-kabel of Air Link. Hierdoor heb je als gamer toegang tot vrijwel alle VR-games (met uitzondering van PlayStation-exclusives uiteraard).

Ook is het mogelijk om je als Quest 3-gebruiker te abonneren op Meta Quest+. Deze dienst geeft je maandelijks twee games om uit te proberen. De games blijven beschikbaar zolang je abonnement actief is. Quest+ kost 9 euro per maand.

Vanaf december 2023 kunnen gebruikers van de Meta Quest 3-headset aan de slag met games uit de Xbox Game Pass-bibliotheek. Ook komen er later dit jaar Microsoft 365-apps naar de headset. Op een later moment verschijnt er bovendien een Augments-functie. Deze feature brengt een soort holografische items naar de XR-bril, die vast op een plek in de ruimte moeten blijven staan of hangen. Denk bijvoorbeeld aan een schilderij of klok aan de muur.

Meta Quest+
Abonnementsdienst voor VR-games. (Bron: Meta)

Wat zit er in de doos?

Als je een Meta Quest 3 koopt via een officieel verkoopkanaal, wordt de headset geleverd met twee Touch Plus-controllers, inclusief polsbanden en AA-batterijen. Daarnaast zit er een oplaadkabel en stroomadapter in de doos. Ook geeft Meta je één jaar garantie en krijg je uiteraard een snelstartgids bij de bril.

Deze accessoires zijn er voor de Quest 3

Meta heeft verschillende nieuwe accessoires uitgebracht voor de Quest 3-headset. Zo zijn er verschillende gezichtsinterfaces en hoofdbanden beschikbaar (naast zwart ook in het blauw en oranje). Ook biedt Meta een draagkoffer aan voor de XR-bril en is er een oplaaddock verkrijgbaar. Draadloos opladen via het dock is mogelijk door contactpunten aan de onderkant van de bril.

Net als bij de Quest 2 is het mogelijk om een Elite-band aan te schaffen, zowel met als zonder batterij. Verder zijn er activiteitsbanden beschikbaar voor de Touch Plus-controllers en kan je een Link-kabel overwegen om je headset aan te sluiten op een pc.

| Lees ook: Alles over Horizon Worlds op je smartphone