Meta Quest 3 vs. Meta Quest 2: dit zijn de grootste vernieuwingen

De Meta Quest 3 is sinds 10 oktober verkrijgbaar. Het is een significante upgrade van de Quest 2. De nieuwe headset van Meta is krachtiger, compacter en scherper. Boven is het niet langer enkel een VR-bril te noemen: de Quest 3 is geschikt voor mixedrealitytoepassingen. Dit zijn de grootste vernieuwingen.

Meta Quest 3 vs. Meta Quest 2: prijs en beschikbaarheid

In oktober van 2020 verscheen de Oculus Quest 2, die enige tijd later werd omgedoopt tot de Meta Quest 2 vanwege de overname van Oculus door Meta. Drie jaar later is er een opvolger. Vanaf 10 oktober 2023 is de Quest 2 verkrijgbaar.

De nieuwe headset van Meta is wat duurder dan zijn voorganger. De XR-bril is namelijk verkrijgbaar vanaf 550 euro, terwijl het vorige model vanaf 350 euro te koop is. De prijs van de Quest 2 werd tussendoor verhoogd vanwege ‘de gestegen kosten van productie en verzending’, maar inmiddels zijn de prijzen van de headset terug op het originele niveau.

Tot 27 januari 2024 krijg je de game Asgard’s Wrath 2 en zes maanden Quest+ cadeau bij aankoop van de 512GB-versie van de Meta Quest 3. De 128GB-variant komt enkel met de gratis game. Tot 11 november 2023 ontvang je bij aankoop van een Quest 2 50 procent korting op een accessoire, zoals de Elite-hoofband met batterij. Bovenstaande acties zijn alleen van toepassing als je je aankoop doet via de webshop van Meta.

| Je koopt de Meta Quest 3 onder andere bij Coolblue

Meta Quest 3
De nieuwe mixedrealityheadset van Meta. (Bron: Meta)

Specificaties

Meta Quest 3Meta Quest 2
Releasedatum10 oktober 202313 oktober 2020
Prijs550 euro (128GB), 700 euro (512GB)350 euro (128GB), 450 euro (256GB)
ProcessorQualcomm Snapdragon XR2 Gen 2Qualcomm Snapdragon XR2
RAM8GB6GB
Opslag128GB, 512GB128GB, 256GB
DisplaysLCDLCD
Resolutie2.064 x 2.208 pixels per oog1.832 x 1.920 pixels per oog
Gezichtsveld110 graden89 graden
Beeldverversing90Hz of 120Hz90Hz of 120Hz
PasstroughKleurZwart-wit
Gewicht515 gram503 gram
Batterijduur2 tot 3 uur2 tot 3 uur
OogtrackingNeeNee
ConnectiviteitWi-Fi 6E, Bluetooth 5.2Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0

Design

Op het gebied van design lijken de twee headsets veel op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen op te merken. Zo is de Quest 3 zichtbaar compacter dan de Quest 2 en zitten er aan de voorkant van de bril drie pilvormige uitsnedes voor de RGB-camera’s en dieptesensor. Het slankere ontwerp is mogelijk doordat Meta is overgestapt op pancakelenzen. Die maken hogere resoluties in kleinere ruimtes mogelijk.

Er zijn nog meer verschillen zichtbaar. De hoofdband heeft bijvoorbeeld een Y-vorm aan de bovenkant, in plaats van een rechte lijn. Hierdoor zou de headset beter op je hoofd moeten blijven zitten. Daarnaast hoef je niet langer de lenzen vast te pakken om de lensafstand af te stemmen met je pupillen. Er is voortaan een draaiwiel aanwezig om die afstand te bepalen.

Meta Quest 3-lenzen
Pancakelenzen zorgen voor een slankere Quest 3-headset. (Bron: Meta)

Schermen

De LCD-schermen in de Quest 2 hebben een resolutie van slechts 1.832 x 1.920 pixels per oog. Dat is niets om over naar huis te schrijven als je het vergelijkt met de PlayStation VR2, die over twee OLED-displays beschikt met een resolutie van 2.000 x 2.040 pixels per oog. Wie de Quest 3 in huis haalt, zal dan ook een flinke resolutieboost opmerken. De LCD-schermen in de nieuwe headset hebben een resolutie van 2.064 x 2.208 pixels per oog.

Controllers

Niet alleen de headset heeft een opfrisbeurt gehad. De nieuwe Touch Plus-controllers van de Meta Quest 3 nemen afscheid van de iconische trackingring rond de controllers van de Quest 2. Daarnaast zijn ze een stuk slanker, zoals ook bij de Touch Pro-controllers het geval is. Hoe de Touch Plus-controllers zich in de praktijk verhouden tot de voorgangers, moet nog blijken. De Quest 3 ondersteunt in elk geval handtracking, waardoor je de controllers lang niet altijd nodig zal hebben.

De Touch Plus-controllers brengen wel een ander mooi extraatje met zich mee. Zo beschikken ze over de TruTouch-haptiek van de Touch Pro-controllers, wat veel wegheeft van de haptische feedback van de PS VR2-controllers.

Meta Quest 3
De nieuwe headset in actie. (Bron: Meta)

Prestaties

Als het gaat om prestaties, dan moet de Quest 3 zowel sneller als krachtiger zijn dan zijn voorganger. De nieuwste headset van Meta beschikt namelijk over de Snapdragon XR2 Gen 2-soc van Qualcomm. Die chip moet ‘meer dan twee keer zoveel grafische prestaties’ bieden dan de eerste generatie Snapdragon XR2 uit de Quest 2. De extra kracht moet niet alleen merkbaar zijn in games, maar ook in de nieuwe mixedrealitymogelijkheden van de Quest 3 dankzij de implementatie van passtrough in kleur.

Accuduur

De accuduur van de Quest 2 is niet geweldig. De headset gaat, afhankelijk van de gebruikssituatie, zo’n 2 tot 3 uur mee. Bij de Quest 3 hoef je echter geen verbeteringen te verwachting. De accu gaat ongeveer net zolang mee als bij zijn voorganger. De exacte prestaties van de accu moeten nog blijken in de weken na de release op 10 oktober. Reken in elk geval niet op meer dan 3 uur aan een stuk.

Games

Als je van plan bent om de Meta Quest 3 vooral te gebruiken voor VR-gaming, dan kan je uit de volledige gamebibliotheek van de Quest 2 putten. Er worden (uiteindelijk) ook exclusieve games voor de Quest 3 verwacht, maar voorlopig is het gros van de games speelbaar op beide headsets. Bovendien kun je de Quest-brillen koppelen aan een Windows-pc met een Link-kabel of Air Link. Je krijgt dan toegang tot bijna alle virtualrealitygames. De exclusieve PlayStation VR(2)-games uitgezonderd, natuurlijk.

Daarnaast kan je zowel met een Quest 2 als een Quest 3 gebruikmaken van een abonnement op Meta Quest+. Je ontvangt dan maandelijks twee gratis games om uit te proberen. Je kan de games blijven spelen totdat je je abonnement opzegt. Het abonnement kost 9 euro per maand.

Red Matter Meta Quest
De VR-game Red Matter. (Bron: Meta)

Mixed reality

Het grootste verschil tussen de Quest 2 en Quest 3 zit hem in mixed reality. De eerste is een VR-bril met passtrough in zwart-wit, de opvolger is dankzij de passtrough in kleur naast virtual reality ook geschikt voor mixedrealitytoepassingen. Door de kleurenweergave wordt de ruimte van de speler veel beter weergegeven. De camera’s van de Quest 3 hebben bovendien tien keer zoveel pixels als de zwart-witcamera’s van de Quest 2.

In 2024 moet er een Augments-functie naar de Quest 3 komen. Deze functie maakt het mogelijk om holografische objecten in de mixedrealitybril te tonen, zoals een schilderij of klok aan de muur. Deze objecten blijven statisch op hun plek. Meta werkt naar eigen zeggen ook aan Beat Saber-trofeeën, een portaal voor de fitnessapp Supernatural en een iHeartRadio muziekspeler als Augments.

Meta Quest 3 vs. Quest 2: conclusie

De Meta Quest 3 is op papier een aanzienlijke verbetering van de Quest 2, zowel op het gebied van hardware als features. De nieuwe headset van Meta moet een meeslependere ervaring bieden dankzij de krachtigere soc, scherpere resolutie en mixedrealityfunctionaliteiten. Als het gaat om het game-aanbod en de accuduur, dan zijn de verschillen (voor zover bekend) nihil. Hoewel de Quest 3 de duidelijke winnaar is op het gebied van specs, biedt de Quest 2 anno 2023 nog voldoende mogelijkheden. Vooral voor gebruikers die minder interesse hebben in mixed reality, is het een aantrekkelijke keuze voor zo’n 200 euro minder dan het nieuwe paradepaardje van Meta.

| Lees ook: Gerucht: Meta werkt aan goedkopere Quest-headset zonder controllers