‘Meta Quest Pro krijgt tot 30 procent snellere chip’

De Meta Quest Pro-headset beschikt naar verluidt over een aangepaste Snapdragon XR2 Gen 1-chipset, waardoor de VR-bril betere prestaties moet bieden dan de Meta Quest 2. De chipset is afgeleid van de Snapdragon 865-chip voor smartphones, maar dan geoptimaliseerd voor VR en AR.

In vrijwel elke standalone VR-headset is de Snapdragon XR2 Gen 1-chipset te vinden. De chip werd eind 2019 door Qualcomm geïntroduceerd en is inmiddels wat verouderd. Volgens hardware-analist Brad Lynch krijgt Project Cambria (dat waarschijnlijk de naam Quest Pro krijgt) een aangepaste XR2-chip. Mogelijk verschijnt deze chipset ook in de Meta Quest 3 van volgend jaar.

Scheiding processor en RAM

Volgens Lynch moet de vernieuwde chip tot dertig procent snellere prestaties bieden. Dat zou vooral te maken hebben met een scheiding van de processor en het RAM-geheugen. Waar deze normaal gesproken bovenop elkaar geplaatst worden – om kosten te besparen – zou dat in dit geval niet het geval zijn. Door de processor en het geheugen te scheiden, kan de chipset hoger geklokt worden, stelt Lynch.

Een deel van de betere prestaties is volgens Lynch te danken aan een betere koeling. Naar verluidt zou de Project Cambria-headset dubbele ventilatoren krijgen. Gecombineerd met een sneller RAM-geheugen en de scheiding tussen RAM en CPU, zou dit voor maximaal dertig procent betere prestaties moeten zorgen.