Microsoft stopt ondersteuning Windows Mixed Reality

Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows Mixed Reality, waardoor de VR-feature niet meer in toekomstige Windows-releases zit. De gestaakte ondersteuning omvat ook de Portal-app en SteamVR-app.

De Windows Mixed Reality-apps zijn toegevoegd aan Microsofts lijst van verouderde apps en functies. Het is echter niet bekend waarom de ondersteuning voor de apps stopt. Wel is de VR-divisie van Microsoft de afgelopen jaar geleidelijk gekrompen. Zo vertrok HoloLens-baas Alex Kipman vorig jaar vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag en schrapte de techgigant enige tijd later zo’n 10.000 banen.

Windows Mixed Reality is een platform dat Microsoft ontwikkelde om te concurreren met andere VR-platformen zoals Meta en HTC Vive. Microsoft bracht WMR uit in 2017, toen het onder meer uitpakte met de AR-bril HoloLens. Diverse bedrijven, waaronder Acer, Dell, Lenovo, Asus, HP en Samsung, hebben de afgelopen jaren hun mixedrealityheadsets compatibel gemaakt voor het Microsoft-platform.

Microsoft blijft zich nog wel richten op VR-toepassingen, zoals met de vergader-app Mesh. Ook maakte het bedrijf recent zijn Microsoft 365-apps beschikbaar op de Quest-headsets van Meta. Daarnaast zijn Xbox Game Pass-games voortaan te streamen naar de Quest-brillen via Xbox Cloud Gaming.

| Lees ook: VR op Xbox: waar blijft de VR-bril van Microsoft?