PSVR2: dit moet je weten over de nieuwe VR-headset van Sony

De PSVR2 is de opvolger van de originele VR-headset van Sony die in 2016 voor het eerst het daglicht zag. De PlayStation VR2 heeft een nieuw uiterlijk dat past bij de PS5-console, compleet andere controllers dan we gewend zijn van de PSVR en komt met een hoop nieuwe functionaliteiten. Dit is alles wat we weten over de nieuwe de PSVR2.

PSVR2: releasedatum en prijs

De PlayStation VR2-headset verschijnt aan het begin van 2023. Eerder gingen er geruchten rond dat de release niet in 2022 zou plaatsvinden. Inmiddels heeft Sony zelf bekendgemaakt dat de VR-bril inderdaad niet eerder dan 2023 verschijnt.

Het is nog niet bekend wat de PSVR2 zal kosten. De originele PSVR kostte bij release 399 euro. De PlayStation Camera die vereist is om gebruik te maken van de VR-bril, zat hierbij niet inbegrepen. Ook de optionele Move-controllers zaten hier niet bij.

Het is te verwachten dat Sony met de prijs van zijn PlayStation VR2 in de buurt wil liggen van de Meta Quest 2. De VR-bril zal daarom waarschijnlijk niet duurder zijn dan 499 euro. Onlangs verhoogde Meta de prijzen van de Quest 2 nog met 100 euro. Voor de PSVR2 ben je in totaal wel meer kwijt, omdat je daar ook nog een PS5-console voor nodig hebt.

PSVR2: design en controllers

De PlayStation VR2 heeft een vernieuwd uiterlijk, dat past bij het overwegend witte design van de PlayStation 5. Het ontwerp van zowel de headset als de controllers heeft veel weg van het uiterlijk van de Meta Quest 2.

Sony ruilt de PlayStation Move-controllers in voor compleet nieuwe controllers, die veel weghebben van de Quest 2-controllers. De nieuwe controllers van Sony maken waarschijnlijk gebruik van soortgelijke technologieën zoals de DualSense-controller van de PS5. De haptische feedback zou ook in de PSVR2-controllers verwerkt moeten zijn. Ook zijn er adaptieve triggers aanwezig en zit er vingerdetectie in de controllers.

De controllers hebben een analoge stick, waarmee navigeren een stuk gemakkelijker moet zijn dan met de PlayStation Move-controllers. Met behulp van de ’tracking ring’ kunnen je bewegingen worden gevolgd.

PSVR2: specificaties en functies

De PSVR2 krijgt 4K HDR-displays met een resolutie van 2.000 x 2.040 pixels per oog. Dat is een flinke upgrade van de 1.920 x 1.080 pixels per oog van de PSVR. Het gezichtsveld wordt daarnaast vergroot van 100 naar 110 graden. Ook moeten de beeldschermen een hoger dynamisch bereik bieden. De verversingssnelheid van de displays bedraagt 90Hz of 120Hz.

De nieuwe virtualrealityheadset van Sony krijgt een hoop nieuwe functies, waaronder oogtracking, 3D-audio en haptische feedback in de bril zelf. Dit moet voor een immersievere ervaring zorgen. Met oogtracking kun je acties uitvoeren zonder je hoofd te hoeven bewegen.

Anders dan bij de originele PSVR-headset, is het gebruik van een PlayStation Camera niet nodig bij de PSVR2. In plaats daarvan wordt er gebruikgemaakt van camera’s op de boven en onderkant van de headset.

De PSVR2 krijgt daarnaast opties om de speelveldgrens aan te geven. Hierdoor kun je een gedeelte van je kamer afbakenen, waardoor je een zichtbare melding krijgt wanneer je over een de virtuele grens beweegt. Zo voorkom je dat je met je controllers tegen een muur loopt of tegen je tv. Daarnaast is er een passtrough-optie waarmee je de omgeving kunt zien zonder je VR-bril af te doen. Verder is het mogelijk om gameplay te streamen. Met een camera voor de PS5 kunnen beelden van de speler worden toegevoegd aan de stream.

PSVR2: games

De PlayStation VR2 is niets zonder games. Volgens Sony komen er minstens twintig VR-games naar de headset bij launch. Eén van die games is Horizon Call of the Mountain, die gemaakt wordt door Guerilla Games en Firesprite. De titel is exclusief voor de VR-bril van Sony. Na release zullen ongetwijfeld meer games volgen.