Vision Pro kan volgens Belgisch bedrijf dienen als navigatiehulp voor blinden en slechtzienden

Een Belgisch bedrijf onderzoekt of de Apple Vision Pro mensen met een visuele beperking kan helpen om hun weg te vinden in ziekenhuizen en andere plekken. Volgens het bedrijf zou de mixedrealitybril van Apple kunnen dienen als een tijdelijk alternatief voor een blindengeleidehond.

De Vision Pro heeft camera’s die de omgeving kunnen scannen, zodat muren, meubels en andere obstakels gedetecteerd kunnen worden. Als de drager van de bril dichtbij een obstakel komt, geeft de headset een waarschuwingssignaal. Door de ruimtelijke audio van de bril zou de gebruiker moeten weten waar in de ruimte het obstakel zich bevindt. Hoe dichterbij het obstakel, hoe sneller het waarschuwingssignaal moet klinken.

Het Belgische bedrijf In The Pocket werkt samen met Koninklijke Visio, een Nederlands centrum voor slechtzienden en blinden, om te onderzoeken hoe de Vision Pro kan worden ingezet om mensen met een visuele beperking te helpen. Er zijn inmiddels twee toepassingen ontwikkeld. Een daarvan creëert een virtueel schild van kubussen rond de gebruiker. Als een van die virtuele kubussen een voorwerp in de echte wereld raakt, zal de mixedrealitybril een geluid laten klinken die uit de richting van het obstakel komt. De andere toepassing werkt op een soortgelijke manier, maar maakt gebruik van horizontale en verticale oppervlakten om de virtuele kubussen op te plaatsen.

Hoewel de technologie volgens het Belgische bedrijf veelbelovend is, zijn er nog enkele uitdagingen. Zo is de Vision Pro niet in staat om mensen of ramen te herkennen, is de headset alleen binnenshuis te gebruiken en vinden mensen de bril oncomfortabel en zwaar. In The Pocket hoopt dat mensen met een visuele beperkingen de mixedrealitybril in de komende jaren kunnen gebruiken om hun weg te vinden in bijvoorbeeld een ziekenhuis.

| Lees ook: Apple brengt Vision Pro uit in andere landen, maar nog niet in Nederland