Een VR-bril gebruiken als je een bril draagt, kan dat eigenlijk wel? Het is een vraag waar veel brildragers met interesse in virtual reality mee rondlopen. Het goede nieuws is dat een VR-bril in veel gevallen geschikt is als je een bril hebt. We leggen je in dit artikel uit hoe dat precies zit.
Is een VR-bril geschikt voor brildragers?
Veel VR-brillen bieden genoeg ruimte tussen de lenzen van de bril en het hoofd van de drager. Hierdoor kunnen ook brildragers de VR-bril opzetten. Of er voldoende ruimte is voor je bril, hangt natuurlijk wel af van het formaat van je bril. Een overwegend grote of brede bril is mogelijk niet geschikt voor iedere VR-headset.
Sommige fabrikanten van VR-brillen leveren speciale accessoires voor brildragers. Zo levert Meta bij de Quest 2 een speciaal brilstuk. Bij de PlayStation VR2 zit geen apart accessoire voor brildragers in de doos. Volgens Sony is er bij het ontwerp rekening gehouden met brildragers. Ook de oogtrackingfunctionaliteit werkt prima als je een bril draagt.
| Ook interessant: de PlayStation VR2 is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.
Is het comfortabel om een VR-bril te gebruiken als brildrager?
Er is dus vaak genoeg ruimte tussen de lenzen van de VR-bril en het hoofd van de drager. Toch kan dit voor sommige gebruikers als niet-comfortabel ervaren worden. Met name als je langere tijd in virtual reality spendeert en je een bril draagt, kan de druk op de bril en je hoofd toenemen. Het verstellen van de VR-headset kan soms eventuele problemen te verhelpen.
Je hoeft over het algemeen niet bang te zijn dat je bril de lenzen van de VR-bril beschadigt. Toch is het verstandig dat je bril de lenzen van de VR-headset op geen enkele manier raakt. Als dit wel het geval is, is je bril waarschijnlijk te groot om te gebruiken in de VR-headset. Het is ook mogelijk dat je de VR-bril verkeerd hebt afgesteld.
| Ook interessant: de Meta Quest 2 is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.
Zijn er alternatieven voor het dragen van een bril?
Draag je liever geen bril tijdens het gebruiken van een VR-bril? Dan kan je natuurlijk overwegen om (deels) over te stappen op contactlenzen. Je ziet de virtuele omgeving wel in volle scherpte, terwijl je geen bril draagt.
Een andere optie is om speciale VR-lenzen op sterkte aan te schaffen. Zo heb je bijvoorbeeld VirtuClear-lenzen voor de Meta Quest 2, maar ook lenzen op sterkte voor de PlayStation VR2. De prijzen voor VR-lenzen op sterkte verschillen per aanbieder. Doorgaans zijn ze verkrijgbaar vanaf 65 euro per paar (zowel de linker als rechter lens).
| Lees ook: Heb je een VR-bril nodig voor de metaverse?