VR op Xbox: waar blijft de VR-bril van Microsoft?

Waar Sony met de PlayStation VR 2 al zijn tweede VR-bril op de markt heeft gebracht, blijft Microsoft nog altijd met lege handen achter. Wanneer kunnen we VR op Xbox verwachten? Het lijkt er in elk geval op dat er op korte termijn geen competitie onderweg is voor Sony.

Microsoft denkt dat VR nog niet groot genoeg is om serieus in te stappen. Matt Booty, hoofd van Xbox Game Studio, zegt in een interview met The Hollywood Reporter dat het bedrijf tien games heeft die meer dan 10 miljoen spelers hebben bereikt. “Dat is een behoorlijk grote prestatie, maar wel het soort schaal dat we nodig hebben om succes voor een game te zien. Bij AR en VR is er dat nog niet.” De kans dat we binnenkort VR op Xbox zullen zien, is dus vrij klein.

Voorlopig geen VR op Xbox

Anderzijds is virtual reality nog altijd groeiende, hoewel het aanbod aan games nog relatief schaars is. Sony heeft met zijn PSVR 2 al meer exemplaren verkocht dan de originele PSVR. Meta heeft daarnaast meer dan 14 miljoen exemplaren van zijn Quest 2-headset verkocht en de opvolger, de Quest 3, is onderweg. Dat VR op Xbox nog ontbreekt, lijkt dus een gemiste kans te zijn voor Microsoft. Vooral als je bedenkt dat Microsoft wel de nodige kennis heeft op het gebied van mixed reality.

Xbox-controller voor scherm
VR op Xbox lijkt voorlopig nog ver weg (Beeld: Unsplash)

Het bedrijf heeft namelijk de standalone XR-bril HoloLens in zijn portefeuille. Deze is voornamelijk bedoeld voor bedrijven, maar het project loopt niet van een leien dakje. Er gaan geruchten rond dat de plannen voor de HoloLens 3 geschrapt zijn. Hoewel Microsoft met VR op Xbox een grote concurrent kán zijn voor Sony, lijkt het techbedrijf er ver van weg te willen blijven.

Hoewel Microsoft het wel mogelijk heeft gemaakt om op Windows-pc’s aan de slag te gaan met VR, is het niet mogelijk om een VR-bril van een andere merk aan te sluiten op een Xbox-console. De kans dat er nooit een VR-bril naar de Xbox Series X of S komt, lijkt klein. Maar we kunnen er altijd op blijven hopen.

| Lees ook: Dit moet je weten over de Apple Vision Pro