Waarom is de Meta Quest 2 ineens duurder?

De Meta Quest 2 werd in oktober van 2020 geïntroduceerd als de Oculus Quest 2 en had langere tijd een prijskaartje vanaf 349 euro. Zowel de 128GB-versie als de 256GB-versie van de Oculus Quest zijn echter recent in prijs verhoogd. Waarom heeft Meta de Quest 2 plotseling duurder gemaakt?

De Meta Quest 2 is momenteel de populairste VR-headset op de markt. Volgens Counterpoint Research is de virtualrealitybril van Facebook-moederbedrijf Meta minstens 10 miljoen keer verkocht (cijfers van eind 2021). Ter vergelijking: de PSVR-bril van Sony stond in 2021 op 6,6 miljoen verkochte exemplaren en de HTC Vive op 3,3 miljoen. Waarom is die prijsverhoging ineens nodig?

Waarom is de Meta Quest 2 duurder?

Meta maakte vorige maand bekend dat het bedrijf de prijzen van de Quest 2 en accessoires verhoogd. De techgigant geeft als reden dat de kosten om de VR-bril te maken zijn toegenomen en dat het ook duurder is om producten te verzenden. Om zijn eigen kosten te drukken, verhoogt Meta dus de prijzen van de Meta Quest 2.

Ook accessoires, zoals de Elite Strap en Travel Case, zijn in prijs verhoogd. De Link Cable, waarmee de Quest 2 is aan te sluiten op een pc, is wel nog beschikbaar voor dezelfde prijs (99,99 euro). De reden voor deze prijsverhoging heeft ook de maken met de toenemende productie- en verzendkosten.

De 128GB-versie kost nu 449,99 euro en de 256GB-versie heeft een prijskaartje van 549,99 euro. Dat is 100 euro meer dan voorheen. De Elite Strap kost nu 69,99 euro in plaats van 49,99 euro. De Travel Case heeft dezelfde prijswijziging gekregen. De Elite Strap met batterij is van 99,99 euro naar 139,99 euro gegaan.

Gratis Beat Saber

Wel wordt de muziek- en ritmegame Beat Saber voor een korte periode meegeleverd bij aankoop van de VR-headset. Wel moet de game binnen veertien dagen na activatie worden gedownload. Recent werden er meer dan tachtig nieuwe One Saber-levels toegevoegd aan de game, waaronder nummers van Green Day, Linkin Park en Panic! At The Disco.