Mag je de Apple Vision Pro in het verkeer gebruiken?

Sinds de release van de Apple Vision Pro zijn er diverse video’s online gekomen van gebruikers die de headset in het verkeer dragen. Dankzij passtrough is het immers mogelijk om ‘door te bril heen te kijken’. De headset is officieel nog niet in Nederland te koop, maar het roept wel de vraag op: mag je de weg op met een mixedrealitybril zoals de Vision Pro?

In een recente video van de Amerikaanse Casey Neistat is te zien dat de youtuber de Vision Pro van Apple gebruikt terwijl hij op een elektrisch skateboard door New York rijdt. Ook draagt hij de mixedrealitybril terwijl hij te voet door de stad loopt en de metro instapt. Andere influencers gaan nog een stap verder en dragen de Vision Pro achter het stuur in een auto. Apple zegt zelf dat gebruikers de headset nooit moeten dragen als ze een bewegend voertuig besturen, maar wat zijn de exacte regels daarvoor in Nederland?

| Lees ook: Apple Vision Pro heeft al ‘meer dan 160.000 exemplaren verkocht’

Mag je de Apple Vision Pro dragen in het verkeer?

Mark Harbers, demissionair minister van Infrastructuur, heeft zich daar al over uitgesproken. Tegen het Algemeen Dagblad zegt Harbers dat het in Nederland illegaal is om een XR-bril of AR-bril te dragen wanneer ze deelnemen aan het verkeer. Hij waarschuwt dat artikel 5 van de Wegenverkeerswet van toepassing is als gebruikers de Apple Vision Pro of een andere headset dragen tijdens het rijden. Dit wordt gezien als roekeloos rijgedrag, wat dus strafbaar is.

Ook Veilig Verkeer Nederland heeft zijn zorgen geuit over het gebruik van de Apple Vision Pro en andere ’technologische afleidingen’ in het verkeer. Voornamelijk omdat rond de 95 procent van de ongevallen in het verkeer zijn toe te schrijven aan menselijk gedrag. Het is volgens VVN dan ook belangrijk dat weggebruikers de volledige aandacht op de weg houden en afleidingen van bijvoorbeeld AR-brillen en smartphones vermijden tijdens het rijden.

| Lees ook: ‘Vision Pro krijgt pas na vier generaties zijn ideale vorm’