Gerucht: Apple stopt ontwikkeling Vision Pro 2

Apple heeft de ontwikkeling van de Vision Pro 2 naar verluidt stopgezet. Het bedrijf richt zich in plaats daarvan alleen nog op een goedkopere VR-bril, die eind 2025 te koop moet zijn. Mogelijk is de opvolger van de Vision Pro (voorlopig) van de baan door de magere verkoopcijfers van de mixedrealityheadset.

Dat de ontwikkeling van de Vision Pro 2 is opgeschort, wil niet meteen zeggen dat de huidige mixedrealitybril van het bedrijf nooit een opvolger krijgt. Het bedrijf zou de focus volgens The Information echter willen verschuiven op het ontwikkelen van een goedkopere headset. Deze goedkopere mixedrealitybril staat intern naar verluidt bekend onder de codenaam ‘N109’. De prijs van deze bril zou dichterbij dat van een MacBook Pro moeten liggen, met een prijs van rond de 1.500 dollar.

Volgens de geruchten heeft de goedkopere headset dezelfde hoogwaardige displays van de huidige Vision Pro, maar dan met minder camera’s, een eenvoudigere hoofdband en kleinere luidsprekers. Ook zou Apple de goedkopere bril minimaal dertig procent lichter willen maken dan de huidige bril. Het is niet duidelijk wat het bedrijf precies voor ogen had voor de Vision Pro 2, die in elk geval voor nu van de baan is.

| Lees ook: Mag je de Apple Vision Pro in het verkeer gebruiken?

Vraag naar Vision Pro (2) lager dan verwacht

Het opschorten van de ontwikkeling van de Vision Pro 2 heeft mogelijk te maken met de vraag naar de headsets van Apple. Die is namelijk lager dan het bedrijf had verwacht. Een toeleveringsketen van componenten voor de headset verlaagde de productie in mei met zo’n vijftig procent. Naar schatting zijn er dit jaar niet meer dan 500.000 Vision Pro-exemplaren van de band gerold.

Apple bracht zijn Vision Pro begin dit jaar in de Verenigde Staten voor 3.500 dollar. De headset is binnenkort ook verkrijgbaar in andere landen, maar Nederland zit daar (nog) niet tussen. De techgigant kondigde ook een nieuwe versie van de software voor de bril aan: visionOS 2. De update moet onder meer ruimtelijke foto’s en ultrawideondersteuning voor virtuele monitors mogelijk maken.

Medewerkers van Apple die aan de Vision Pro werkten zeiden eerder dat de bril vier generaties nodig heeft om zijn ideale vorm te bereiken. Nu de ontwikkeling van de Vision Pro 2 lijkt opgeschort, is het onduidelijk of de mixedrealityheadset die ideale vorm ooit zal behalen.

| Lees ook: Vision Pro kan mogelijk dienen als navigatiehulp voor blinden en slechtzienden